Gå til hovedindhold

6.-9. klasse

Et spændende møde mellem fagligt dygtige elever og uhyre ambitiøse lærere. I løbet af udskolingsforløbet forvandles indadvendte og usikre konfirmander til uddannelsesparate og selvstændige unge mennesker.

Tegning af pige med briller som læser i bog - Pixabay
  • Læs op

Indhold

    Fordybelse og variation øger motivationen

    Vi begyndte at arbejde med ugentlige fagdage i 2014 for 5.–9. klasse. Nu har vi dem også på 4. årgang, for fagdage øger generelt motivationen hos eleverne. Ét fag på én dag med én lærer giver mulighed for at flytte undervisningen til andre steder, invitere gæstelærere, tage på ekskursion, invitere sig selv ud på uddannelsesinstitutionerne og så videre. 

    Valgfrihed - med måde

    I 2014 påbegyndte vi også et tæt samarbejde med idrætsforeningen i Skæring og ungdomsskolen for at imødekomme de ældste elevers forskellige interesser og forudsætninger.  ”Toningshold” kaldte vi de mange forskellige valgfri fag, som blandt andet dette samarbejde resulterede i.

    Initiativet sluttede på grund af en bred politisk aftale, som indebærer, at eleverne i de ældste klasser fra og med skoleåret 2019-2020 har fået flere praktisk/musiske fag ind på selve skoleskemaet. Det er blandt andet blevet obligatorisk for elever i 7. og 8. klasse at have enten håndværk/design, musik, billedkunst eller madkundskab, og faget skal afsluttes med en prøve efter 8. klasse. 

    6. årgang 

    • Alle elever på 6. årgang kommer i en uges praktik i skolekøkkenet. De oplever glæden ved at arbejde med råvarer og lærer en masse om teamsamarbejde, arbejdsetik, det håndværksmæssige i kokke- og bagerfaget, hygiejne og vigtigheden af at rydde op efter sig i et køkken.

    7. årgang

    • Der kommer nye fag: Naturfag (geografi, biologi og fysik i stedet for Natur & Teknik)

    • Eleverne vælger obligatorisk valgfag: Musik, billedkunst, madkundskab og håndværk & design tilbydes

    • Alle elever fra 7. klasse skal have kollektiv vejledning og introduktion til forskellige ungdomsuddannelser og ansøgningsprocessen til ungdomsuddannelserne.

    8. årgang

    • Der er et nyt fag på denne årgang: Samfundsfag, som fortsætter på 9. årgang

    • Den første eksamen venter før sommerferien: Praktisk/musisk eksamen

    • Alle elever i folkeskolen har ret til at komme i praktik, også kaldet erhvervspraktik, i en uge i 8. klasse og en uge i 9. klasse

    • Eleverne er på lejrskole i fem dage.

    9. årgang

    • Her er fokus målrettet faglighed og de afgangsprøver, som venter i slutningen af skoleåret

    • I 9. klasse arbejder eleverne i en uge, fem sammenhængende dage, med det afsluttende arbejde med den tværfaglige projektopgave. Eleverne belyser en problemstilling, som de selv er med til at formulere.

    • De store elever skal arrangere udskolingsfest for 7.–9. årgang, og der er de traditionelle festlige sidste skoledags-aktiviteter med udklædning og karamelkast.

    Læs mere om fag, timetal og overgange her hos Børne- og Undervisningsministeriet

    I udskolingsårene er din rolle er at fastholde dit barns fokus

    Der er generelt et tæt samarbejde og faglig sparring lærerne imellem. Det afspejler sig i elevernes høje faglige niveau og gode trivsel.

    Men du spiller stadig en vigtig rolle som forælder til en elev i sidste halvdel af skoleforløbet: Din vigtigste opgave er at fastholde dit barns fokus på skolen og skolearbejdet. Koncentration omkring det faglige kan til tider være vanskelig, fordi kammerater, kærester og fritidsaktiviteter fylder mere og mere. Husk fortsat at tale med dit barn om skolen. Teenagere har også brug for den daglige samtale om stort og småt i forhold til skolen.  

    Læs mere om skole-hjem-samarbejdet på Skæring Skole

    Klik ind her, hvis din unge har brug for Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU).

    Pædagogisk leder Steffen Sax

    Kontakt: Pædagogisk leder – Steffen Sax, stsax@aarhus.dk / +45 41 85 69 46. 

    Sidst opdateret: 25. oktober 2024