Gå til hovedindhold

3.-5. klasse

På mellemtrinnet bliver opgaverne gradvist mere abstrakte og komplekse, og børnene bliver efterhånden mere selvstændige.

Indhold

    Mere fyld på fagligheden

    I dansk bevæger faget sig fra at lære at læse til at læse for at lære. Læsning automatiseres, og der bliver fokus på et sikkert læsetempo, som betyder, at der frigives overskud til at kunne arbejde med tekstforståelse. I matematik er det ikke længere kun tal og regning men også problemløsning, regneprocesser og matematisk kommunikation.  

    Der sker meget i disse år, og det er vigtigt at huske på, at børn ikke udvikler sig i samme tempo og på samme måde, så det er naturligt, at der i en klasse er mange faglige niveauer og forskellige styrker og udfordringer. 

    Vi har fortsat fokus på, at både hoved og krop er i spil i de daglige aktiviteter. For eksempel vil der være mere kreative opgavetyper og opgaver, der løses udendørs med kroppen i bevægelse.

    Du kan læse mere om de faglige mål for fagene her hos Børne- og Undervisningsministeriet

    3. årgang

    • Tredje skoleår er det sidste, hvor pædagogerne er med i klasserne. De bidrager blandt andet til at skabe sammenhæng mellem undervisning og SFO.
    • I 3. klasse møder eleverne nye fag: Historie samt håndværk og design.

    4. årgang

    • I enkelte timer er der fortsat to voksne, så der er mulighed for holddeling eller andre organiseringer, der fremmer deltagelsesmuligheder og læring.
    • Børnene skal nu lære klubben at kende, da SFO afsluttes med 3.klasse. 

    5. årgang

    • 5. klasse er det første skoleår med madkundskab og 2. fremmedsprog: Tysk eller fransk.
    • Eleverne er på lejrskole i tre dage.
    • I 2024 begynder vi at få erfaringer med co-teaching på 5. årgang. Det betyder, at to lærere forbereder sig sammen, underviser sammen og evaluerer sammen. Undervisningen organiseres på forskellige måder, så hvis dit barn begynder at tale om stationsundervisning, så er det en del af den plan.

         Læs mere her på Danmarks Læringsportal, hvis du er nysgerrig. 

    Fagdage i både 4. og 5. klasse

    På de ugentlige fagdage har børnene ét fag med én lærer hele dagen, og undervisningen kan flyttes til andre steder, man kan invitere gæstelærere, tage på ekskursion eller invitere sig selv ud på for eksempel arbejdspladser eller uddannelsesinstitutioner.

    Din rolle som forælder

    I 8 til 12-årsalderen begynder børnene typisk at orientere sig mere mod venner end mod far og mor. De udvider deres vennekreds, følelser kan være store, og der kan opstå nye typer konflikter, som vi voksne skal hjælpe dem med at løse. For nogle børn begynder digitale platforme at fylde mere.

    Det er stadig vigtigt, at du er med til at skabe gode forudsætninger for dit barns skolegang og læring. Du kan fortsat hjælpe med, at dit barn:

    • møder udhvilet i skole
    • husker det hele i skoletasken
    • har mad med eller kantineaftaler til hele dagen
    • får lavet hjemmearbejdet, hvis der er træningsopgaver som lektier.

    Dit barn kan bedst trives, når hele klassen trives. Et godt forældresamarbejde omkring fælles aftaler og retningslinjer for klassen bidrager til det gode klassemiljø. Du kan for eksempel bidrage ved at:

    • invitere hele klassen til fødselsdage
    • hjælpe dit barn med at lave legeaftaler med flere kammerater
    • støtte barnet i at deltage i fritidsaktiviteter, hvor det møder andre børn fra skolen.

    Læs mere om skole-hjem-samarbejdet på Skæring Skole.

    Kontakt:
    Pædagogisk leder - Stine Kejser, kest@aarhus.dk / +45 24 60 08 27.

     

     

     

     

     

    Sidst opdateret: 22. november 2024